Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Nógrádon kívül – Zólyom – Zvolen II.

2012.08.07. 07:59 :: galagonya

A zólyomi várkastélyban   a Szlovák Nemzeti Galéria mutatja be Lőcsei Pál mester műveinek és gótikus falfestményeknek a másolatait valamint egy európai képzőművészeti válogatást (számomra ismeretlen alkotóktól). (Aki valamilyen történelmi kiállítást vár az nagyot csalódik. )

Fordított címer

A kettős kereszt Zólyom város címere is egyben.

Kilátás a főtérre

A Királyok terme, ahol 78 római és német császár festett portréja látható.

Svätý Štefan - Szent István

Svätý Ladislav - Szent László

Két régi falikép

1848-as ezüst 20 krajcárosból készített kiskanalak (SZ MÁRIA IST ANNYA MAGYAR OR VÉDŐJE 1848)

Kerestyéni jóságos tselekedetekkel, tellyes paraditsom kertetske, melly jóságos tselekedetek, mint annyi plánták, az áhétatos és buzgó könyörgés által a lélekbe béóltattnak: azoknak lelki épületekre, kik az istenes életet szeretik, elkészittetett Arnd János a Lüneburgumi fejedelemségnek fő püspöke által. Mostan pedig Huszti István MDCXCVIII esztendőbeli fordítása után, sokaknak kivánságokra, számtalan helyeken meg-jobbittatott, és hasznos tóldalékjával együtt ki botsáttatott Bél Mátyás Posoni evangel anyaszentegyháznak német prédikátora által Noribergában,  Mónath Pét. Konr. költségével MDCCXXIV.

(Bél Mátyás - Matej Bel a legtipikusabban hungarus-író volt: munkásságával az országot igyekezett szolgálni részrehajlás nélkül. Az ország három akkori legjelentősebb népcsoportjának, a magyarnak, németnek és szlováknak nyelvét jól beszélte, mindhármat egyenlőnek tartotta, a nyelvi tarkaságot dicsőségnek tekintette. Tudományos könyveit kizárólag a közös latin nyelven írta, de jól beszélte mind a három hazai nyelvet, s alkalmi verseiben s egyházi műveiben használta is őket. Munkássága egyaránt része és értékes öröksége a magyar, a szlovák és a magyarországi német nyelvű irodalomnak.)

-1910-ben 8799 lakosából 4973 magyar, 3579 szlovák és 209 német, 2 horvát, 36 egyéb volt

-2001-ben 43 789 lakosából 41 980 szlovák, 527 cseh, 410 roma, 218 magyar, 36 lengyel, 22 ukrán, 21 morva, 17 orosz, 14 német, 12 ruszin, 9 bolgár, 3 szerb, 5 zsidó, 106 egyéb és 403 ismeretlen.

 

Folyt. köv.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása