Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Gömör - Krasznahorka vára - Hrad Krásna Hôrka

2012.07.20. 20:19 :: galagonya

Krasznahorka vára Várhosszúrétről

Andrássy Franciska és Dénes mauzóleuma

A vár tetőszerkezete 2012. március 10-én leégett.

Krasznahorka urai majd négyszáz évig az Andrássyak voltak.  Az Andrássyak Salgótarjánhoz is kapcsolódnak: gróf Andrássy Manó – a vasgróf – a kisebb gömöri vastermelőket 1868. augusztus 20-21-én egy társulatba tömörítette és Pesten megalakult Salgótarjáni Vasfinomító Társulat, megkezdődött az iparosodás, a nógrádi falu elindult felemelkedés útján.

Krasznahorka büszke vára, Rászállott az éj homálya, Magas tornyán az őszi szél Régmúlt dicsőségről mesél. Olyan kihalt, olyan árva Rákóczinak büszke vára.

Harcosai rég pihennek, A bujdosó fejedelemnek. A toronyból késő este Tárogató nem sír messze. Rákóczinak dicső kora Nem jön vissza többé soha.

A vármúzeum határozatlan ideig zárva van. A várat egy ösvényen körbe lehet járni, a látvány miatt megéri felsétálni a várhoz.

Hasonló tető fedte a várat .

A várfalak alatt még találni üszkös gerendákat

Várhosszúrét Krasznahorkáról

Máriácska

Balra a Szilicei, jobbra a Pelsőci fennsík a Sajó áttöréssel

Katt a képre!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása