Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Karancssági szentkút II.

2010.05.11. 08:30 :: galagonya

1866-ban egy júniusi napon a 24 éves Ferencnek látomása volt. Éjszaka 3 szellemlény jelent meg neki, akik hívták őt "prédikációra". A legény az első hívásra nem ment, de a 3 lény 6 és fél nap múlva újra megjelent...

A kápolnában évente kétszer tartanak hivatalosan szentmisét. Május utolsó vasárnapján, a hősök vasárnapján és Kármelhegyi Boldogasszony ünnepéhez közelebb eső vasárnapján. Ez utóbbi ünnep a "Skapuláré ünnepe." Maga Mindszenti József bíboros hercegprímás rendelte el -1948-ban- ezt a két zarándokmisét, a magyarság bűneiért való engesztelés céljából. Ugyanis a hercegprímás ez idő tájt bérmált Karancsságon.

Karancsság szentkút

1948-ban épült a jelenlegi Szentkútnál a lourdesi barlang kápolna. A kápolna a jelenés helyén épült kőből a karancssági bányászok segítségével. A kápolnához 34 garádicslépcső vezet fel. Minden lépcsőn egy-egy család hősi halottainak neve van bevésve.

Karancsság szentkút

Karancsság szentkút

Egy salgótarjáni mérnök által tervezett födél (Salgódexion) került a kegyoltárhoz vezető lépcsősor fölé, könnyűszerkezetű elemekből.

Karancsság szentkút

Karancsság szentkút

A barlang kápolna oltárán 2 szobor van hársfából faragva. A Szeplőtelen Fogantatás-Mária és Szent Bernadett életnagyságú méretben.

Karancsság szentkút

Karancsság szentkút

Karancsság szentkút

Karancsság szentkút

A kútban az 1960-as évekig mindig volt víz. Ezt a vizet gyógyító hatásúnak tartották. Úgy mondták, hogy bármilyen betegségre hatásos.

Karancsság szentkút

Karancsság szentkút

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása