Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Udornya - Uderina

2007.10.17. 08:55 :: galagonya

Udornya ma közigazgatásilag Lónyabánya része

A római katolikus templom, és mögötte az evangélikus

A katolikus templomot 2003-ban építették

Az evangélikus templom kicsit régebbi

Udornya, tót falu, Nógrád vármegyében, egy szép széles völgy keleti oldalán, kis völgyecskében a losoncz-bányavárosi országuttól 300 ölnyire, ut. post. Losoncz. Határa 1407 hold, u. m. 32 h. belsőség, 422 h. szántó, 90 h. rét, 863 h. erdő. Ebből majorsági szántó 50, erdő 863 hold. Földje agyagos, dombos, kavicsos, néhol vadvizes, legjobban termi a buzát, burgonyát, zabot, veres lóherét; rétjei néha háromszor kaszálhatók, s igen jó szénát adnak, de a Réka patak kárositja. A juhtenyésztés és turócsinálás fő élelemmód. Lakja 268 ágostai, 20 r. kath., egy kis toronytalan fiók evang. egyházzal. Birják gr. Zichy senior, b. Orczy, b. Balassa, és Nyáry család örökösei.

Udornya egy XIX. századi országgyűlési vitában szóba került, egy választás kapcsán, ahol nyomás gyakorlásként "útkihasítással" fenyegették meg a község elöljáróit.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása