Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Tőrincs - Trenč

2007.09.27. 07:00 :: galagonya

" A mindent összekötő és elválasztó Ipoly jobb partján egy, az ötvenes évek végén halára ítélt, mostanra teljesen nemzetiséget és lakosságot váltott, hajdan szebb napokat is látott községbe érhet az idelátogató."

"Tőrincs jelenlegi állapotaiért nagyban felelős az a sokáig érvényben volt döntés, amely építkezési zárlatot rendelt el ebben a faluban. A tervezett Ipoly-völgyzárógát csak papíron maradt, a falut viszont elhagyta az őslakosság, beköltöztek a közeli városokba, munkahely, megélhetés, lakás után. A régi házakba még viszsza-visszatérnek.

Egyik barátom ősi háza előtt állok meg, immár üresen álló szépséges kis épületegyüttes, mellette a betelepültek által lakott ház.

A lakatlan ház kertje, szőlője, udvara rendezett. A lakottét dudva veri fel, egy kis utacska vezet a kapuig, egy meg hátra a ház mögé, a fabudihoz.

A rozoga kerítés előtt még rozogább pad, rajta túlsúlyos asszonyság cigarettázik a vadul hajtó szilvafa árnyékában. Igazán nem fogható rá, hogy igénytelen, hosszú, márkás cigarettát szív, körmei lakozottak, ruházatát bárki megirigyelheti.

Kérdésemre, hogy ugyan miért nem ássa fel és ülteti be kertjét legalább krumplival, értetlenül néz vissza. Nem ért magyarul.

A litkei templom

A kérdés szlovák ismétlése után csehül válaszol nemes egyszerűséggel mondva, hogy ő és családja nem szereti a krumplit. Választani nem készül, mert nem érdekli. Egyébként meg járt már Párizsban, Hollandiában, a gyerekei Belgiumban vannak éppen, Bécsbe meg hetente szokott járni. Neki semmit nem jelent az egész, eddig is uniós „polgár”-nak tartotta magát. Ez a falu mégis élni akar. Szennyvízcsatorna fog épülni, víztisztító, útfelújítás vár a helyiekre. Köszönhető mindez a polgármesternek, aki a majdnem szín roma falu számára minden lehetőséget megpróbál megragadni. Most éppen hídépítés terve van soron.

A pillérek állnak, csak új konstrukciót kell ráhelyezni. Aztán elindulhat a turizmus Alsósztregova, Losonc felé."

A 373 lakosú község lakosságának közel 90 százaléka roma származású, a munkanélküliek számaránya szintén ugyanennyi a faluban.

Elhagyatott határőrlaktanyával több helyen is találkozhatunk az Ipoly mentén: itt a Tőrincs melletti

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása