Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Somoskőúj/ra/falu II.

2006.10.30. 17:51 :: galagonya

1977-ben csatolták Salgótarjánhoz, 2006. október elsejével vált ismét önállóvá a község. Amiről igazán neveztetes a falu, hogy a trianoni békediktátum után "Hazatért ".

"Somoskő várát és a községet, valamint Somoskőújfalut az 1920. június 4-én, Versailles-ban aláírt trianoni békeszerződés ítélte Csehszlovákiának. A döntés felülbírálatát, a határkiigazítást, és ezáltal a települések visszacsatolását doktor Krepuska Géza, orvosprofesszor, Lipthay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. akkori igazgatója, és doktor Auer Pál, jogi szakértő kezdeményezte. A kérést 1922. január 20-án tárgyalták, és a kérésnek helyt is adtak. Az elvett területeket a népszövetségi tanács 24. ülésszaka 1923. április 23-án csatolta vissza Magyarországhoz. Somoskő és Somoskőújfalu községek és a környékbeli bányák tényleges birtokbavétele 1924. február 15-e volt, ezért ünneplik minden évben ezt a napot a hazatérés napjaként."

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása