Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Nógrád Retró - 1990. január

2006.01.25. 09:26 :: galagonya

/Szubjektív lapszemle/

Mit vár az 1990-es évtől ?

Horn Gyula külügyminiszter :
Azt kívánom, hogy 1990-ben eredményesen fejeződjenek be a bécsi tárgyalások. szeretném, ha a jövő szilvesztert az európa különböző államainak területén állomásozó szovjet és amerikai katonák már hazájukban ünnepelhetnék meg. szeretném továbbá, ha a Magyarországon felszabaduló katonai objektumok, épületek szociális és oktatási célra történő hasznosítása mellett, arra is gondolnának az illetékesek, hogy a katonai gyakorlótereket miként lehetne viszonylag alacsony költséggel kíváló teniszpályákká átalakítani. Jó szívvel támogatnék olyan javaslatot, hogy a két katonai tömb vezetője csak ilyen terepen mérje össze erejét.

Emlékszik még valaki ezekre az időkre?

Felvásárlási kórkép

Liszt és étolaj ma is hiányzik a polcokról, ami nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem volt kapható.
A Pécskő Csemegében például karácsony előtt- két nap alatt!- mintegy száz zsák lisztet adtak el. Ezen leginkább azok boisszankodtak, akik 3-4 zsáknyi helyett néhány kilóval is beérték volna. Étolaj december elejétől nincs, és csomagolt félkilós étkezési sertés zsírból sem volt hiánytalan kínálat, bár ezt az ún. lédigzsírral /20 kilogrammos egységcsomagokban kapják, és szétmérés után árúsítjaák) folyamatosan tudták pótolni.
Rizst hiába is kerestek a vásárlók, épp a szezonban tűnt el a boltokból....
Főszerpaprika, mokkacukor, és élesztő "gazdagítják" még huzamosabb ideje a hiánycikkskálát....
Húsból sem volt mindig elegendő az elmúlt időszakban. Előfordult, hogy a heti 12 mázsa helyett három mázsával kellett beérniük...

Az ÉVI ABC szintén rendkívüli időket élt meg az ünnepek körül...
A liszt és az étolaj ugyan makacsul tartotta magát ott is a hiány cikkek listáján, de jórészt csak azért, mert aki tehetti, zsákszámra viszi, ha történetesen kapható. Vagyis az a mennyiség, ami máskor két hétig kitartott mostanában két nap latt elkel.

// Kenyér áremelkedések: fehér kenyér 12-ről 14 Ft; zsemle, kifli 1,70 Ft; Palóc házikenyér 20 Ft; Palóc rozs /0,75 kg/ 23 Ft; diabetikus búzakorpakenyér /0,36 kg/ 23 Ft; kenyérkifli /0,5 kg/ 17,80 Ft; briós 7.40 Ft; kakaós csiga 6.50 Ft //

Elkezdődtek a névcserék /Horváth István múzeumigazgatóval riport/

Nógrádi Történeti Múzeum Salgótarjánban

- Nem tartozik szorosan a témánkhoz, ámde sokakban fölmerülhet ezek utan az a kérdés, miszerint Salgótarjánban egy időben valóságos kultuszt csináltak abból, hagy minél több intézmény vegye fel Nógrádi Sándor nevét, Janzer Frigyes Nógrádi Sándor szobra is itt áll a közelben a mozi előtt, hogyan értsék ezt a mai nemzedékek?
- A mi névváltoztatásunk azt a történeti tényt nem változtatja meg, hogy Nógrádi Sándor ténylegesen partizánvezérként tevékenykedett ezen a tájon, csak a kép itt is árnyaltabb, amint azt korábban mondtuk. Árnyaltabb például abban az értelemben, hogy a felsőbb vezetéstől sem hadi, sem politikai értelemben nem kapta meg a szükséges támogatási ez a csoport. Ennek következménye hogy a tömegbázisa sem volt túl nagy. Mindenesetre, a jövőben ügyelni kell arra, hogy névadásdömping ne kérdőjelezze meg a valóságos értékeket sem.

Aláírták a Suzukikat gyártó vegyesvállalat alapmegállapodását

Megmenekül, avagy eltűnik a sülyesztőben?
Nógrád szénbányászata a megyei tanács vb-ülésén
... a termelés megszüntetése következtében csaknem 2900 ember, a megyében foglalkoztatottak 9 százaléka vesztené el kenyerét.
tetemes tartozásai miatt szanálták a Nógrádi szénbányákat, ám a kollektíva nem tudott eleget tenni a megállapodás feltételeinek. Mi több, az elmúlt évben tovább romlott a gazdálkodó szervezet pénzügyi pozíciója, s ma már 3,1 milliárdos adósság áll a 2,4 milliárd forintra becsült vagyonalappal szemben. Napnál világosabb: elkerülhetetlena felszámolás, csakis igy teremthető meg a működőképesség.... Időközben a szénen kívüli tevékenységekre hét korlátolt felelősségű társaságot, és három egyesülést hoztak létre, s ezekben a vállalati törzstőke csaknem eléri a félmilliárd forintot. Az igy alakult társulásoknak reális esélyük van az életben maradásra, biztosítottnak látszik az átvett közel ezer bányászati dolgozó jövője.

Az Öblösüveggyár azóta is hánykódik, ki tudja hanyadik kapitánnyal a fedélzetén, viszont egyre kevesebb matrózzal.

Vendégünk Kazinczy Gyula, az Öblösüveggyár igazgatója
A kapitány nem hagyhatja el a süllyedő hajót

-...azt hallani hogy újabb vezetők veszik a kalapjukat, keresik másutt a boldogulásukat. Érez-e lelkiismeretfurdalást az ő kilépésük miatt ?

- Nem, s merem remélni, hogy az alábbiakból ennek oka is kiderül. Tóth Tibor, egy fiatal, ügyes kereskedő, aki a Salgótarjáni Öblös-üveggyárban tanult, szerzett gyakorlatot. Itt tanulta a nyelveket, mi segítettük hozzá az angol és a német nyelvvizsgáihoz. Igazából ezután lehetett volna őt terhelni. Erre beállított hozzám, december valahányadikán, s előadta: főnök, kikér egy nyugati vegyes vállalat, január ötödikével engedj el. Egy ilyen vegyes vállalat kocsit, lakást ad Budapesten, s két-háromszor annyi fizetést biztosít, mint a mi gyárunk. Mondtam neki: ezt a szándékodat három hónappal ezelőtt is közölhetted volna, akkor felkészültünk volna a pótlásodra, az utódod kiválasztására. Etikailag elítélem azt, ahogyan az ügyedet rendezed, s ne várd, hogy jó képet vágjak hozzá. Kilépettel elmehetsz, vagy a teljes felmondást időt ledolgozod. Dönts te! Elment. A gazdasági lgazgatóhelyettes meglepetésszerűen, január 12-én hozta a kikérőjét, hogy egyik napról a másikas elmehessen. Beszéltem a kikérő vállalat Igazgatójával, aki elnézésemet kérte, amiért ezt az utat választotta, de neki gyorsan főkönyvellőre van szüksége, s megnyerte a volt iskolatársát. Azt kértem Pintér Mihálytól. hogy felelősséggel zárja le ez 1989-es esztendőt, s a mérlegzárás után áthelyezésel, elmehet.

Januárban dolgozott az utolsó kommunista országgyűlés is

Az élsport a megyében mára már szinte teljesen megszűnt, hol vannak mára az egykori legjobbjaink? Még a megyét is elkerülik ha tehetik.

Átadták a Nógrád megye legjobb sportolói díjakat
A legjobbak? Bereczki, Szikora, Agg, Balázs, és a bátonyi asztalitenisz-csapat
/sífutás, ökölvívás, ifi atlétika, EB 4. középtávfutó, NB I férfi/

Akkor volt ilyen is az újságban, de utána cserkész sarok valahogy nem lett.

Ez viszont nem az úttörő sarokban jelent meg :)

Nem lesz nyilvánosház a Strand Hotel
- Nézze, én még nem tudok lányok jelentkezésérül. De félretéve a tréfát, erről szó
sincs. Nem tudom, honnan kaphatott szárnyra ezt a merész elképzelés, csak sejtem, hogy esetleg azt a tervünket értették télre, hogy a magányosok klubjának rendezvényeit mi szeretnénk itt szervezni. Hangsúlyozom azzonban, hogy a magányosok klubjának tagsági igazolványát nem kaphatja meg akárki, a személyi igazolvány bejegyzései alapján megszúrjuk a jelentkezőket, Jó hírünkre azonban természetesen vigyázunk, azon nem eshet csorba. Ki kell tehát ábrándítanom azokat, akik e fent említett szolgátatásra" fenték, vagy fenik a fogukat.

Ezeken kívül lehetett még olvasni az újságban:

a Civitas Fortissima ünnepről,

Hogy Korcsolyázni jó, csak veszélyes a vízválasztói tavon,

Változik a Patyolat,

Hogy főiskola lesz-e a városi pártbizottság, és a megyei pártházból / ma népjóléti képzési központ/,

Hogy elakarják árverezni a Munkásőrség-székházat, amit a Petőfi iskola kért magának

Hogy lesipuskás módjára várja a forradalmi helyzetet a bolsevik tipusú párt,

Hogy legyen a NÓGRÁD pártoktól független néplap,

Hogy volt valami büntető eljárás a városi VB-titkár ellen /19 nap igazolatlan távollét, külföldi műszaki cikkek beszerzése, szabálytalan értékesítése, jogszabályba ütköző lakáscsere.../ igaz a vádirat 1990 elejére még nem készült el. Viszont a tanácselnök kapott egy fegyelmit ezek miatt :)

És természetesen egyre-másra jöttek létre a különböző pártszervezetek a megyében.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása