Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Újbást II.

2005.08.05. 22:59 :: galagonya

Nógrád vármegye érdekesen alakult ezen a részen, és ezt én se vettem figyelembe mikor tegnap felkerült Óbást. Ugyanis az itt elhelyezkedő falvak közül Vecseklő, és Óbást Nógrádhoz, Tajti, Újbást /Egyhézasbást/ és Ajnácskő Gömör vármegyéhez tartozott. A nógrádi falvaknak nem volt közvetlen kapcsolatuk, csak a gömöri falvakon keresztül vezető úton lehetett eljutni a saját vármegyébe. //Elméletileg gömöri falvak "jogtalanul" tartózkodnak egy nógrádi blogban :) /És most visszanézve vettem észre, hogy összekevertem a két Bástot. Nem Óbást, hanem Újbást temploma került fel tegnap. /Óbást temploma nem is lehetet volna, mert ott nincs is:( / //Hamar munka ritkán jó//

Ezek a képek tehát nem Ó, hanem Újbástban készültek. Közben találtam a Medvesalji falvakról egy érdekességet.

Elhanyagolt kúria

Beton-út-vályú

Színes ház

Emberöltők /Száz év színei/

Újbásti panzió - ami elég szokatlan egy majdnem zsákfaluban. Ide majdnem csak az jut el, aki eltévedt /vagy ha a ceredi határ nyitvatartásakor errejár/.

Egyéb megjegyzések, amik feltűntek ezekben a falvakban:

- az utak minősége sokkal jobb

-a földek megműveltek, kevés a parlag, kiépített öntözőrendszer, mintha valahogy jobban menne náluk a mezőgazdálkodás?

-szegénység, szegénység, szegénység és "jómód", hasonlóan az itthoni állapotokhoz

-csak magyar nevek a temetőkben

Az újbásti hősi emlékmű. Azért tartom lényegesnek, mert egyre több magyar lakta faluban lehet a Felvidéken látni ilyen emlékművet, amit akár "enyhülésként" is fel lehet fogni a tót atyafiak részéről.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása