Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Zabar

2005.06.18. 04:13 :: galagonya

Ha máskor nem is, de télen lehet országosan is hallani a falu nevét, amikor hidegrekordokat kell dönteni. Zabar csak Trianon óta tartozik Nógrád megyéhez, előtte Gömör vármegye része volt három vármegye határán. Található itt egy alapjaiban a XIII. században épült katolikus templom. Számomra az is érdekes benne, hogy nem a szokásos dombtetőre építették, hanem szinte a falun kívülre.

Egy befalazott boltív emlékeztet az ősi falakra, mellete az újabb templomkapu.

Az 1800 évek közepéről-végéről származó öntöttvas fejfák a templomkertben

Hegyvidéki falusi temető

Igazán ezért mentem ki Zabarra, hátha megtalálom az ősök nyomát. Üknagyapám, és üknagyanyám (Feledi Pál, Forgács Mária) sírjára a szerencsének köszönhetően sikerült is rátalálnom. / Azóta a tarjáni temetőben is megtaláltam egy majd' elfelejtett őst, egy ük-ük nagyapát Potucsek Johann-t akit Csehországból hozatott egykor a Bánya, hogy legyen karmestere a bányász zenekarnak/

Egy zabari kúria

Fólia függönyös ablakok.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása