Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Pösténypuszta

2005.05.01. 17:19 :: galagonya

Négy napon keresztül különleges lehetőségben lehet része annak, aki ellátogat a Szécsényhez tartozó Pösténypusztára. Ma még nem minden napos lehetőség átkelni a falunál az Ipolyon. Én tegnap jártam ott, és mivel az Ipoly vízállása (...hajóvonták találkozása tilos! ) az áradás miatt nem tette lehetővé, hogy a Magyar Honvédség ponton hidat verjen az amúgy 3-4 méter széles folyón, igy még különlegesebb élményben lehetett részem sokan másokkal egyetemben : csónakkal kompozhattam át a túlpartra.

Trianon előtt majd minden ipolymenti falunak volt hídja a túlsú parton lévő szomszéd községhez. Ilyen hidak voltak : Ipolydamásd–Helemba, Vámosmikola–Ipolypásztó, Ipolyvisk, Drégelypalánk–Ipolyhídvég, Kóvár–Újkóvár, Őrhalom–Ipolyvarbó, Szécsény (Pösténypuszta)–Pető, Rárósmulyad (Bussa)–Nógrádszakál között. Van ahol mára már nyoma sincs, van ahol még állnak a pillérek, a hídfők. A két ország uniós csatlakozásával felgyorsult ezeknek a hidaknak a helyreállítása (legalább is papíron ), ennek volt az első fecskéje a Pösténypuszta-Petőháza közötti valamikori híd újjáépítésének alapkőletétele.

amikor a hídat elősször átadták

a két part közötti ideiglenes komp

sorban álló menyecskék

két ország között

eredetileg ez a ponton elég lett volna összekötni a két partot

vámház a szlovák oldalon / a falu kb. egy kilométer még innen /

Magyarország a túloldalról

a szlovák oldali hídfő

nem pihent a komp

határvonalon (normál vízállásnál a két bokorsor között csordogál -a franciák szerint hajózható- Ipoly)

ilyen lesz, ha megépül jövőre

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása