Tarjáni Képek

Salgótarján, Nógrád megye ízelítő, a többi http://tarjanikepek.hu

kismoszkva

Nincs megjeleníthető elem

Kálvária

2005.04.21. 11:34 :: galagonya

Ez a kép a Kálvárián készült, innen kezdődik a stációkon végigvezető ösvény. A Kálváriát mindenki ismeri a városban, még akkor is, ha soha nem járt fenn a Szent Imre hegyen, hiszen hozzátartozik a városképhez. Azt már kevesebben tudják, hogy ezt a kálváriát a "trianoni magyar kálvária" emlékére építették 1930-ban Bóna Kovács Károly szobrászművész tervei alapján. A stációk költségeit a város módosabb emberei, a polgárok, tisztviselők, iparosok közösségei adták össze. Sajnos az adományozók neveit tartalmazó feliratok a stációkon az idők során elkoptak.Sokkal érdekesebb, hogy mit takar, illetve mi volt a kőfal helyén.

Ezen a képeslapon jól látható a kőfalon lévő sötét folt, ami a Magyar Királyság Trianon előtti határait jelképezi.

Ez pedig egy közeli kép, amin szt. István király felajánlja koronáját /országát/ szűz Máriának.

Szebben nézne ki maga a hegy, ha kitisztítanák a stációk környékét, és ismét egy nyiladékban lenne látható, mint ahogy a középső kép is mutatja. Érdemes lenne rekonstruálni az eredeti állapotát a térképnek is. lehet, hogy még valahol megtalálhatóak a szobor alakok is. Eredeti állapotában ez a Kálvária olyan jellegzetessége lehetne a városnak, mint pl. Tatabányának a Turul, vagy mint előtte volt a várost védő "Pléh Öcsi".

//Lehet nacionalizmust belemagyarázni egy ilyen kép helyreállításába, de nem látom be, hogy miért kellene 80 év miatt az azt megelőző ezerévet letagadni. A helyreállítással a város egy olyan látványossághoz jutna, ami csak hasznára válhat az itt élőknek.//

/a stációkat itt lehet megnézni/

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása